UVB
Home arrow Acties
Acties UVB
Schoontijd 2011 PDF Afdrukken E-mail

UVB vraagt dringend inkorting schoontijd 2011

23/02/2011

 

Gezien de extreem natte winter (historische regenval najaar 2010, heel veel sneeuw en dooiwater daarna, een natte start van 2011) is het onmogelijk geweest om heel veel exploitaties uit te voeren of af te werken.
Zowel de exploitanten als de verwerkende bedrijven komen hierdoor in de problemen.
Momenteel kunnen de exploitanten de termijnen voor de ontginningen moeilijk halen en hun klanten niet voldoende stammen leveren waardoor deze bedrijven geconfronteerd worden met tekorten in hun bevoorrading net nu er een heropleving is van de economie.
Het prille herstel dreigt door de schoontijd een flinke klap te krijgen!
 
Daarom heeft UVB een dringend verzoek gericht aan het ANB om de standaard schoontijd voor 2011 pas te laten ingaan op 30 april zodat er toch één maand langer kan gewerkt worden.
 

Los van dit verzoek is UVB ook nog steeds de mening toegedaan dat er voor de schoontijd in het algemeen financiële compensaties moeten komen voor onze exploitanten en bedrijven die door deze periode van opgelegd verbod om te werken in de bossen zowel commercieel als financieel verlies lijden.

 

 
Grondstofschaarste belemmert groei populierenverwerkers PDF Afdrukken E-mail

Fedustria, UVB en NFZ pleiten voor een economisch rendabele houtteelt. De Vlaamse populierenverwerkers worden in hun groei geremd door een tekort aan populierenstammen. Dat is de conclusie van Fedustria, UVB en NFZ, die respectievelijk de houtverwerkende industrie, de bosexploitanten en de zagerijen vertegenwoordigen.

Verzaagd of geschild populierenhout wordt voornamelijk gebruikt voor fruitkistjes, voor pallets en voor het fabriceren van multiplex. Nevenproducten van deze activiteiten zijn o.a. bestemd voor de vervaardiging van spaanplaten en papier.

Vaststellingen

Publicatieblad

De huidige schaarste heeft meerdere oorzaken, o.a. is er de grondstoffenhonger van een aantal opkomende economieën, waaronder India en China, die momenteel massaal stammen opkopen in ons land. Daarnaast blijft er hout gaan naar de gesubsidieerde houtverbranding voor het opwekken van energie.

Lees hier het volledige persbericht in PDF

 

 

 

 

 

Lees hier het aanverwante artikel dat verscheen in het vakblad Hout, Handel & Nijverheid.

Publicatieblad

Lees meer...
 
Twee bomen, één toekomst PDF Afdrukken E-mail

UVB met promotiestand in kasteel van Herzele.

21/03/2009

Het Leader-project "Twee bomen, één toekomst" van de Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender ging van start met een evenement in het kasteel van Herzele.

Unie Vlaamse Bosbouw kon op dit evenement niet ontbreken en bracht dan ook op een uiterst aangename wijze het belang van de economische functie van onze Vlaamse bossen onder de aandacht van de bezoekers.

Lees meer...
 
Excursie naar Elmia Woods PDF Afdrukken E-mail

UVB en Inverde samen naar bosbouwbeurs in Zweden

Inverde organiseert in samenwerking met de Unie Vlaamse Bosbouw vzw een studiereis naar Zweden. We nemen je van 3 tot 7 juni 2009 mee naar Elmia Fair, de befaamde bosbouwbeurs! We maken van de gelegenheid gebruik om jullie door middel van excursies te laten kennis maken met enkele interessante locaties en organisaties, zoals de Huskvarna fabriek en de Naturbruk school. Bovendien ontbreekt ook het ontspannende luik niet aan deze reis.

Alle erkende exploitanten kunnen zich inschrijven via de website van Inverde via bijgevoegde link http://www.inverde.be/inverde/studiereis_zweden

De plaatsen zijn beperkt tot 30 personen, wacht dus niet te lang om je in te schrijven!

 

 

 
Sectordag 2008 Inverde en UVB PDF Afdrukken E-mail

Sectordag 2008 te Buggenhout

De jaarlijkse sectordag voor professionele houtkopers en exploitanten werd dit jaar door Inverde georganiseerd in samenwerking met UVB op 11/10/2008.

In het kader van de huidige erkenningsregel geldt deelname aan deze sectordag als jaarlijks verplichte vormingsdag voor de erkenningshouders.

Meer dan 120 professionele bosbouwers waren aanwezig

Het aanwezige materiaal van de UVB-leden trok natuurlijk de aandacht. Van zodra we fotomateriaal krijgen van Inverde over de workshops zullen deze ook op de website te zien zijn.

Lees hier het verslag van deze sectordag dat verscheen in het vakblad Hout, Handel & Nijverheid van 17/10/2008.

 

Houthandel

Klik hier om te openen

Lees meer...