UVB
Home FR
Home FR
INBO waarschuwt voor Essenziekte Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

13/10/2011

INBO waarschuwt voor Essenziekte

lees meer in bijgevoegd document

Essen ziekte

 

 
Algemene Jaarvergadering UVB Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

29/04/2011

Europese steun voor bosbouwers komt niet terecht

Bekijk het verslag in PDF

Algemene Jaarvergadering UVB 

 
Schoontijd 2011 Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

UVB vraagt dringend inkorting schoontijd 2011

23/02/2011

 

Gezien de extreem natte winter (historische regenval najaar 2010, heel veel sneeuw en dooiwater daarna, een natte start van 2011) is het onmogelijk geweest om heel veel exploitaties uit te voeren of af te werken.
Zowel de exploitanten als de verwerkende bedrijven komen hierdoor in de problemen.
Momenteel kunnen de exploitanten de termijnen voor de ontginningen moeilijk halen en hun klanten niet voldoende stammen leveren waardoor deze bedrijven geconfronteerd worden met tekorten in hun bevoorrading net nu er een heropleving is van de economie.
Het prille herstel dreigt door de schoontijd een flinke klap te krijgen!
 
Daarom heeft UVB een dringend verzoek gericht aan het ANB om de standaard schoontijd voor 2011 pas te laten ingaan op 30 april zodat er toch één maand langer kan gewerkt worden.
 

Los van dit verzoek is UVB ook nog steeds de mening toegedaan dat er voor de schoontijd in het algemeen financiële compensaties moeten komen voor onze exploitanten en bedrijven die door deze periode van opgelegd verbod om te werken in de bossen zowel commercieel als financieel verlies lijden.

 

 
Grondstofschaarste belemmert groei populierenverwerkers Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Fedustria, UVB en NFZ pleiten voor een economisch rendabele houtteelt. De Vlaamse populierenverwerkers worden in hun groei geremd door een tekort aan populierenstammen. Dat is de conclusie van Fedustria, UVB en NFZ, die respectievelijk de houtverwerkende industrie, de bosexploitanten en de zagerijen vertegenwoordigen.

Verzaagd of geschild populierenhout wordt voornamelijk gebruikt voor fruitkistjes, voor pallets en voor het fabriceren van multiplex. Nevenproducten van deze activiteiten zijn o.a. bestemd voor de vervaardiging van spaanplaten en papier.

Vaststellingen

Publicatieblad

De huidige schaarste heeft meerdere oorzaken, o.a. is er de grondstoffenhonger van een aantal opkomende economieën, waaronder India en China, die momenteel massaal stammen opkopen in ons land. Daarnaast blijft er hout gaan naar de gesubsidieerde houtverbranding voor het opwekken van energie.

Lees hier het volledige persbericht in PDF

 

 

 

 

 

Lees hier het aanverwante artikel dat verscheen in het vakblad Hout, Handel & Nijverheid.

Publicatieblad

Lire la suite...
 
overlijdensbericht Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Aucune traduction disponible

Dhr De Proft Leopold

Op 3 september 2011 is de heer De Proft Leopold overleden. Hij was zaakvoerder van Bvba De Proft-Schouppe en bestuurder bij UVB.

Het bestuur en de leden van Unie Vlaamse Bosbouw wensen hun medeleven te betuigen aan de familie.

 
Le coeur économique pour les forêts flamandes Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail

Bienvenu sur le site de l’asbl Unie Vlaamse Bosbouw (UVB).

Toute personne à qui la fonction économique des forêts flamandes tient à coeur peut devenir membre effectif ou membre de soutien.

Les associations pour la nature abattent en masse les arbres sans en replanter. Vous trouvez cela logique ? Les arbres soutirent beaucoup de CO2 à l’air. Peut-on alors parler de bonne gestion ? Des milliers de peupliers ont déjà été abattus sans jamais être replantés. Dans la lutte contre l’échauffement du climat il devrait pourtant s’agir là d’une nécessité !

 

Lire la suite...